Academiegalerie BLAAK10 toont werk van vijf beeldend kunstenaars, die momenteel de Masteropleiding 'Education in Arts' volgen aan WdKA's Piet Zwart Instituut. Zij leren daar, naast hun kwaliteiten als beeldend kunstenaar, óók nog excellente kunsten-educators te worden. En wat is er nu mooier dan op basis van je eigen creatieve en innovatieve kunnen aan ánderen te leren hoe zíj dat ook zouden kunnen… Joseph Beuys (1921-1986) zei het al: 'To be a teacher is my greatest work of art' (1969).

In september 2006 startte de Willem de Kooning Academie, samen met Codarts Rotterdams Conservatorium en Rotterdamse Dansacademie de opleiding Master of Education in Arts. Dit is een éénjarige beroepsgerichte opleiding in voltijd, of tweejarige opleiding in deeltijd. De afgestudeerde Master is een specialist in kunsteducatie. Het programma legt de nadruk op de ontwikkeling van de innovatieve capaciteiten van de studenten en de verdieping van hun artistieke vermogen.

De module 'Beeldpraktijk' bestaat uit een beeldend onderzoek, waarbij de dagelijkse werkomgeving van de studenten centraal staat. De module richt zich op de momenten dat hedendaagse beeldende kunst en educatie elkaar raken. Er wordt dieper ingegaan op de rol die hedendaagse kunst en vormgeving speelt in het onderwijs van nu. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de rol die educatie speelt in de stromingen van de hedendaagse kunst. Hedendaagse kunst biedt een inventieve blik op onderwijs. De module werd begeleid door beeldend kunstenaar Mirjam van Tilburg.

Via de presentatie 'To be a teacher is my greatest work of art' zijn nu de resultaten te zien. Beeldend werk van vijf kunstenaars-educatoren, met als uitgangspunt onderwijs of educatie. De deelnemende kunstenaars zijn: Peter Hellemons, René Huitema, Jorinde Jonker, Marleen Rozenbrand en Djon Seedorf. Meer informatie over hen staat hier.

BLAAK10 PRESENTEERT 'To be a teacher is my greatest work of art'. 9 t/m 18 mei 2008. Academiegalerie BLAAK10, Witte de Withstraat 7/a, Rotterdam. Open: wo t/m zo 11-18 uur. Entree: gratis. Opening: donderdag 8 mei 2008, 17-19 uur.

Tags