Tijd voor de 5e aflevering van Alles behalve de Inhoud. Dit keer storten we ons vol in een subgenre van het boek: het zine. Ontstaan in de jaren 40 heeft het een bewogen geschiedenis doorgemaakt. Groot in de jaren ’70 en ’80 is het fenomeen een tijd uit beeld geweest. Maar de laatste jaren zien we op steeds meer plekken weer (veelal heel mooie) zines verschijnen.

Aan de hand van gastprogrammeur Florian Cramer (lector visuele cultuur Willem de Kooning Academie + medeorganisator Zine Camp Rotterdam in WORM) gaan we door de geschiedenis van de zine-cultuur heen, onderzoeken haar politieke, sociale en esthetische kanten, krijgen een inkijkje in een van de grootste verzameling zines, en gaan zelf ook aan de slag.

Met bijdragen van Lídia Pereira (kunstenaar en designer, Rotterdam) over haar Immaterial Labour Union zine, Albert Jongstra, artist/DJ/music producer (Klemtoon, Rotterdam) en zinemaker met het Downhill Collective over zijn zines met het Downhill Collective, Jere K (anarchitect, Rotterdam) over anarchistische en punk zines in Balkan-landen, Ras Mashramani (schrijver, ontwerper, activist in het Metropolarity Collective, Philadelphia, V.S.) over het maken van queere/black/speculatieve/science fiction zines, Marc van Elburg, (kunstenaar en musicus, Arnhem) over de Zinedepo zinebibliotheek.

Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel voorbeelden voor handen, mogen jullie zelf aan de slag en beginnen we die avond mogelijk iets nieuws in de Leeszaal.

Om alvast in de sfeer te komen is iedereen vanaf 19.00 welkom in de ‘zine reading room’ van onze buren PrintRoom, Schietbaanstraat 17 (om de hoek van Leeszaal West), met de speciale zine collectie van PrintRoom – zines uit Nederland, België, Frankrijk, Engelland, V.S. en Mexico.

Aanvang: 20.00
Entree: € 5, studenten € 2,50

https://www.facebook.com/events/798316886986629